Ventilation

Ventilationsanlæg spredes og dækker alle bygningssektorer, netop i betragtning af, at bygningerne i 2020 skal være næsten nul energi. De er meget udbredt i boliger, kontorer og industrier og tillader ofte at løse problemer i forbindelse med intern forringelse af bygningskonstruktioner.

Dette kan forekomme i nærvær af termiske broer, og hvor procentdelen af relativ luftfugtighed er høj (som ofte observeret i badeværelser eller køkkener), og hvor sundhedens sundhed er en væsentlig faktor for folkesundheden (som det kan være soveværelserne eller enkeltværelser hvor beboerne bruger mest af deres tid).

Siden 1983 har Verdenssundhedsorganisationen WHO anerkendt en patologi i forbindelse med bolig- og arbejdsmiljø, SBS, nemlig Sick Building Syndrome, Building Disease Syndrome, hvilket svarer til en kombination af lidelser relateret til alle aspekter af “mikroklima”, som mennesker udsættes for lysforholdene, men også og frem for alt luftens fugtighed, udveksling af ventilation og mulig udledning af nogle skadelige stoffer fra de materialer, der anvendes til konstruktionen.

For bedre at forstå, hvilke forurenende stoffer der kan være til stede i vores bygninger, vises nedenstående tabel.

Kemiske forurenende stoffer
Kulilte (CO);
Kvælstofdioxid (NO2);
Svovldioxid (SO2);
Flygtige organiske forbindelser (VOC);
Formaldehyd;
Benzen.
Polycycliske aromatiske carbonhydrider (PAH);
Ozon (O3);
Luftbårne partikler (PM10, PM2.5);
Miljø tobaksrøg;
Pesticider;
Asbest;

Biologiske forurenende stoffer
Bakterie;
Virus;
Pollen;
Svampe og forme
Mider (betragtes som blandt de vigtigste årsager til allergi og astma);
Allergier af kæledyr.

Fysiske forurenende stoffer
Radon;